Ugrás a fő tartalomra

Hi stranger


Ha az embernek nincs sok ideje, de csoportban dolgozik, időnként érdemes felmenni a Facebookra. Ilyenkor a legnagyobb erőlködés ellenére is megesik, hogy elolvasunk valamit, továbbgörgetünk, még valamit... Nem állítom, hogy a Facebook leképezi a valóságot, valós híreket szolgáltat a nap huszonnégy órájában, és mást se érdemes nézni, de pár nagyon elterjedt érdekességet meg lehet rajta találni, ami elgondolkodtatja az embert (és amit talán nem a BBC-n olvas először).
Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi ez, és mitől ennyire zavaró (szinte már ijesztő) és megnyugtató egyszerre. Az egész indokra, hogy miért ilyen, amilyen, felkutattam az internetet, miután harmadszorra futottam bele, de úgy tűnt, hogy magának a szerzőnek sincsen konkrét célja ezzel kapcsolatban. Abban reménykedtem, hogy van valami belső szimbolikája, de semmi.
Amikor az utóbbi időben éppen nem a Facebookot olvasgattam, akkor a hozzászólásokat néztem a Youtube alatt. A friss irodalmi műveltségem addig terjed, hogy tudjam: léteznek olyan posztok, amik direkt motiválni akarják az arra járót. Ezek általában elég lájkvadász ötletek, de mégis sokan értékelik, ha azt látják, hogy "legyen szép a napod". Az egész videó ezt a hangulatot kelti. Nem tudom, ki vagy (és mi vagy, végtére is egy világos rózsaszín gyurma izéről beszélünk...), de ha azt mondod, hogy csodálatos ember vagyok, az jó érzés, én úgyse mondanám magamnak. Valahol mélyen mégis el kell, hogy higgyem, különben csak röhögve továbbtekernék, nem hatódnék meg.
Hogy miért nem röhögtem, az az, hogy ez a dolog ijesztő. Ha az ember megnéz egy ilyen videót, számít valamire. Ez nagyon furcsa párhuzam, de ha valaki odajön hozzád a metrón, hogy szia, nagyon kedvesnek tűnsz, is megfordul a fejedben, hogy... Miért? Ez megőrült? Akar valamit? Vagy komolyan gondolja? Lehet, hogy találkoztunk már, csak elfelejtettem?
Nem azt mondom, hogy ne oszthatnánk meg ehhez hasonló motivációs üzeneteket. De ez a videó, és lehet, hogy ez valóban célja is volt, sokkal inkább elgondolkodtatott, mint motivált. Valahogy úgy érzem, valahányszor megnézem, hogy kibújik belőlem a bölcsész, hogy látnom kéne valamit benne. Mindenesetre a népszerűsége nagyon jól mutatja, hogy az alkotó, Kirsten Lepore megfogott valami lényegeset. A többi munkáját is érdemes megnézni, főleg a hangi játéka a kiemelkedő, és ebben a videóban is.

Megjegyzések