Ugrás a fő tartalomra

Relaxálj egy képzeletbeli helyen!


A történetírás kapcsán már korábban szó volt róla, hogy mennyire fontos beleérezni magunkat a sztorinkba; ha ugyan képzeletben is, de jelen lenni, mikor írunk. Különben hogy tudnánk elképzelni, mi hol van? Hogyan tudnánk leírást készíteni mondjuk egy szobáról, vagy egyáltalán felvázolni a karakter környezetét, életét? Hogyan tudnánk hitelessé tenni? 
Én magam is írok, ezért ez a cikk nagyjából személyes tapasztalat: nem mindig ugyanaz ébreszti fel bennem a kreatív ötleteket egy sztorimmal kapcsolatban. Nem mondom azt, hogy amiket itt mutatok, azok jelentik az abszolút segítséget, bár tény, nekem segítettek. Sőt, nem is azért írok róluk, hogy reklámozzam őket. Abban reménykedem, hogy ötletet adnak, hogy merre menjetek tovább, mit próbáljatok ki az "ihletcsináláshoz".
Talán az első dolog, ami az ihlettel kapcsolatban eszünkbe juthat, a zene. Rengeteg írótárstól hallottam már, hogy ez nagyon fontos része az írásnak, akár a szövegírás közben, akár a történet kigondolása közben hallgatják, és manapság, bár most éppen nem írok rendszeresen, én is a zenében keresem meg a történetem eddigi fonalát. Kicsit, viccesen hangzik, de olyan, mintha videoklipet készítenék az eddigi eseményekből. Persze, a zene stílusát lehet variálni aszerint, miről szól, mikor játszódik a történet - de valami még érdekesebbet találtam, és ezt szeretném ajánlani.
Az Ambient Mixer oldalon sok olyan végtelen hanganyagot - nevezzük így - találhattok, amely azt az illúziót kelti, hogy ott vagytok valahol. Mármint tényleg, ott ültök abban a bizonyos helyiségben, vagy abban a városban mászkáltok. Azért jópofa ez a lap, és ajánlanám melegen, mert még Harry Potter, Trónok harca, Gyűrűk Ura, stb. témájú anyagokat is lehet benne hallgatni. Könyörgöm, ki nem gondolt még soha arra, hogy milyen jó lenne Roxfort könyvtárában ülni?! Még én is arra gondolok! Tehát a legjobb, amit tehetünk, hogy megnyitjuk, és ha még vannak is bosszantó hangok, amik nem teszik tökéletessé a hangulatot, némi angoltudással módosíthatjuk is a "zenét". 
Aztán hátradőlünk Völgyzugoly könyvtárában... akarom mondani a székünkben, és elképzeljük, hogy Völgyzugoly könyvtárában vagyunk.

Mielőtt elmerülnétek, szólni szeretnék, hogy egyetemre járok, és jövő héttől folytatódik. Ez jelentheti azt is, hogy kevesebbet írok majd ide, és azt is, hogy többet, esetleg azt, hogy mást, nem tudom. Manapság több energiám volt írni és írófejjel gondolkodni, és ezeket a gondolatokat osztottam meg itt veletek. Mindegyik bejegyzés személyes ihletésű a pillanat hevében. Meglátjuk, mi lesz, de nem adom fel a blog szerkesztését, természetesen.

Megjegyzések

  1. A zene valóban remek inspirációs forrás, én is mindig zenével írtam - illetve nagyon sokszor, a mindig azért túlzás. :D
    Ez az oldal pedig szuper, köszi a linket. Biztosan elkirándulok a közeli jövőben Roxfortba, vagy Völgyzugolyba. *-*

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik a dolog! Jó utat, pakolj be fényképezőt is! :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése