Ugrás a fő tartalomra

Január 7.: Tolkien Nap

forrás: biographyonline.net
Boldog új évet minden kedves látogatónak, akinek még nem szóltam személyesen! Az idei évet egy aktualitással szeretném kezdeni, ugyanis nemrég derült ki, hogy január 7-én kerül megrendezésre a Tolkien Nap. A Magyar Tolkien Társaság J. R. R. Tolkien születése alkalmából - 1892. január 3. - rendezi meg ezt az eseményt minden évben.
Már említettem, hogy különösen LOTR mániákus vagyok (minden fantasy mániám közül), és az utóbbi két évben nekem is volt szerencsém részt venni. Idén nem valószínű, hogy megyek, de azért szeretnék összedobni ide egy beszámoló-ajánló-féleséget: szerintem aki szereti A gyűrűk urát, annak legalább egyszer érdemes megjárnia ezt a rendezvényt.. 
A mostanihoz hasonlóan tavaly is az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban rendezték meg, az azelőttiben az Uránia moziban volt. Amikor először mentem oda, az első dolog, ami feltűnt, a Rákóczi úti kisboltból kijövő Szauron - akkor már tudtam, hogy valami nagy őrületre számíthatok. A díszítés minden esetben hangulatos és zseniális (a gimiben nem rontott rajta egyáltalán, hogy nem egy eleve "fantasys" épületben járok, mint amilyen az Uránia), a szép tünde írások, zászlók, stb. rendesen elvarázsolják az embert.
Mindig van Középfölde Vásár, sokszor előre is lehet rendelni, lehet kapni pólót, kis tárgyakat, ékszereket, Egy Gyűrűt, mert az életbevágó dolog egy rajongónak, és könyvjelzőt, mert valamivel meg kell jelölnöd a Tolkien-könyveidet, amelyeket szintén meg lehet kapni. Nekem onnan van fehér fás kulcstartóm is! Ezen kívül szintén hangulatfokozónak el lehet nézegetni azokat, akik tündéknek meg harcosoknak öltöztek (tavaly volt valaki, aki nemcsak Thranduilnak öltözött, hanem úgy is nézett ki. Lehet, hogy ő volt, és az Arkenkövet kereste?).
A jegy nem drága, és vegyesen fordulnak elő kicsik és nagyok is, a programok is ehhez alkalmazkodnak. A nagyoknak vannak előadások: a tolkien.hu-n mindent megtalálhattok az előforduló témákról. Én személy szerint már jártam jókon és kevésbé jókon is; volt, hogy valamire azért ültem be, mert kedvem szerint mást választottam volna, de az egy idősávra esett egy nekem fontosabbal. Azért érdemes visszajárni, mert a témák minden évben változnak, új infókhoz is hozzájuthat az ember. Ezen kívül van sok társasjáték is azoknak, akiknek kedve lenne félrehúzódni egy kicsit.
Egy szó mint száz: ha érdekel titeket Középfölde csodás világa, akkor legalább egyszer nézzetek be!

Megjegyzések