Ugrás a fő tartalomra

Írni - magunknak, magunkért


A fő motivációja ennek a weboldalnak az volt, hogy újra kedvet kapjak az íráshoz. Nehéz időszakon vagyok túl, amitől gyakorlatilag "megrekedt" az íráskészségem. Korábban vettem részt stílusgyakorlatokon, irányított feladatokban, és tudatosan fejlesztettem az írókámat, de ennek a tavalyi év felében vége lett, én pedig tanácstalanul álltam. Először próbáltam magamnak olyan feladatokat kitalálni, amik talán motiválnak, kihívásokat, ilyesmiket, mint régen, de ez kevésnek bizonyult, és eközben azt is be akartam magamnak bizonyítani, hogy tudok a többieknek írni, és hogy meg kell nekik felelnem.
Egy új év kellett hozzá, hogy tudatosuljon: nem ez a lényeg.
Ahogy engedtem magam töprengeni, a zenékhez saját sztorikat kitalálni, ahogy figyelni kezdtem a furábbnál furább álmaimat, rájöttem, hogy az egész írásnak nem az a lényege, hogy a művedet a külvilághoz méregesd. A lényeg, az egész írás odabent van, végig ott volt a fejemben, csak azért nem került felszínre, mert nem szeretett volna ezekben az ostoba játékokban részt venni. Csak szeretett volna önmaga lenni.
Ezt maximálisan megértem. Magamból indultam ki, mire hozzá eljutottam. Mostanában jöttem rá ugyanis arra is, hogy amit a külvilág gondol rólam, teljesen lényegtelen, mert az egész önbecsülés azon az egy dolgon alapul, hogy én mit gondolok magamról. Elkezdtem lelökdösni magamról a sok bántást, mondván, hogy ez nem igaz, én nem vagyok se ilyen, se olyan, már nem hiszem el ezeket.
Tudom, ez egy rendhagyó, töprengős poszt, de azért mindenképp szerettem volna nektek leírni, hogy tapasztalatot merítsetek belőle, ha megakadtatok. 
1. Mindegy, hogy ki mit mond, ki hogyan néz rád. Elég arra gondolni, hogy sokunkat éppen csak ki nem nevettek azért, mert írni akart, mégis itt vagyunk.
2. Az írás odabent van, a fejedben. Csendesedj el egy kicsit néha, feküdj le egy kicsit az ágyra, hallgass nyugodt zenét, ne facebookozz, ne stresszelj. Ha elég türelmes vagy vele, megtalálod.
3. Figyelj az álmaidra! Jó ihletforrás, és segítség, hogy megértsd magad.
4. Az írás nem szabad, hogy a külvilág felőli kényszer legyen. Ne azért írj, hogy más lássa, hanem az érzésért, hogy leírtad, ami odabent kavarog.
5. Ne ítélkezz magad fölött! Leírhatod a legfurcsább, rondább gondolataidat is, legfeljebb, ha fel akarod tenni valahova, azt majd nem mutatod meg senkinek. Mind ismerjük Freudot.
6. Ne add fel! Nem egészséges dolog. Ha írni kell, hát írni kell, úgyse tehetsz ellene semmit :)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése