Ugrás a fő tartalomra

Egy oldal külseje - Képek feltöltése

A Színes szavak megnyitása előtti hetekben sok weboldalt meglátogattam, és felfedeztem egy valószínűleg nem olyan régi, de annál szembetűnőbb problémát: a képfeltöltés.hu oldal megszűnését. Az oldal az első magyar képfeltöltős bázis volt azelőtt, és a veszteség nyilván komoly gondot jelentett azoknak, akik például régóta nem változtatták meg a designjukat. Az egykori képek helyén most négyzetméterenként nagy neonzöld képek virítanak ezeken a lapokon.
Mikor a G-Portálon szerkesztettem, nagyon sokan használták ezt a lehetőséget. Én őszintén szólva hamar ráuntam, mert zavart, hogy a képeimet nem láthatom egyben. Minden egyes kép után kaptam egy linket, amiről később visszanézve megtudhattam, hogy honnan tudom belinkelni, de egy átlagos weboldal is legalább 20-30 képet tartalmaz, csak a főoldalon – így azért már kicsit sok a link. Mit tehetünk akkor?
A legfontosabb az, hogy tisztázzuk: vagy a saját fotóinkról van szó, vagy a licensze szerint terjeszthető képekről (ezek elég ritkák), vagy pedig olyanokról, amelyeknek feltüntettük a származási helyét. Minden más képterjesztési tevékenység illegális.
1. Saját oldalunk tárhelye
Mivel ez a blog elsősorban a G-Portál, Blogspot és Wordpress szerkesztőinek szól, ezért elmondhatom azt, hogy van minek örülnünk: az oldalaink lehetővé teszik, hogy a képeinket egy belső tárhelyre töltsük, ahelyett, hogy külső képfeltöltőkre támaszkodjunk. A Blogspot és Wordpress esetében ez két kattintásunkba telik. Csupán ennyi, bejegyzésünkben vagy lapunkon már el s helyeztük a képet: ezután beállíthatjuk a méretét, elhelyezkedését.
A G-Portál kötöttsége miatt nem ilyen egyszerű a helyzet, de így is megoldható. Ha portált szerkesztünk, a bejegyzés közben nem jelenik meg a képfeltöltés lehetősége, de néhány lépésben így is eljuthatunk addig, hogy saját tárhelyünket töltsük meg képeinkkel. Ehhez a Modulkezelőben egyszerűen létre kell hoznunk egy képtár modult, ami automatikusan középre is kerül, tehát nem jelenik meg a főoldalunkon. A moduljaink listájában ezután kikeressük a képtárat, és a mellette lévő gemkapocsra kattintunk, majd a linket (a hosszabbikat) kimásoljuk. El is menthetjük magunknak az asztalra, érdemes: a későbbi designoknál is hasznát vehetjük majd.
Ha megnyitjuk a linket, létrehozhatunk egy új galériát, és feltölthetjük a képeinket, majd megnyitva akár kijelölés után kimásolhatjuk, vagy jobb klikkel a képcím másolása opciót használva másolhatjuk a linkjét, a bejegyzés írása közben a kép ikonjára kattintva pedig beilleszthetjük.
2. Van egy tárhelyed? Másold át onnan!
Ha nem tudsz megbirkózni az egyik oldal tárhelyével, de van valahol egy másik lapod, amire könnyebb a feltöltés, akár ki is másolhatod onnan. Ahogy maga a képfeltöltés-probléma is mutatja, a fő gondot az jelenti, ha az adatbázis, amiről a képet használod, megszűnik. Ha a saját blogodra töltötted fel, onnan nem fog elszökni sehová (jó esetben, hacsak nem történik valami magával a tárhelyet szolgáltatóval, de ez tényleg ritka eset).
3. Választhatunk más képfeltöltő oldalakat
Ez az oldaltípus manapság már széles körben elterjedt, még ha nem is magyarul találhatjuk meg a legigényesebb és legtöbb képet tároló oldalakat. Gyakran regisztrációt is igényelnek, ami felhasználóbarátabbá teszi őket. Én ezt végső esetben javasolnám, ha már semmi más megoldás nem segít.
4. Beilleszthetjük a képet egy másik oldalról (a cím feltüntetésével!)
Ha nem saját magunk szerkesztette képről van szó, hanem a neten is hozzáférhető, és nem szabadon felhasználható, bemásolhatjuk onnan, de kizárólag a forrás feltüntetésével. Én például így használom a weheartit képeit az oldalon. Ez nem a mi tulajdonunk, hanem más munkája, ezért tisztelettel kell vele bánni!

Megjegyzések

  1. Teljesen igazad van. Célszerű, lehetőség szerint saját tárhelyből gazdálkodni.
    Viszont engem anno "elrontott" a G-Portál, ilyen szempontból. Ugyanis a kis mennyiségű saját tárhely miatt, én rászoktam arra, hogy máshonnan linkeljem a képeimet (egészen pontosan a photobucket.com-ra, ahol regisztráció mellett, korlátlan mennyiségű képet tárolhattam). Ez a szokás annyira megmaradt, hogy már nem érzem jól magam, ha a blogom tárhelyére töltöm fel a képet, mert félek, hogy betelik a tárhely. :D
    Pedig tudom, butaság, mert sokkal logikusabb és egyszerűbb lépés - elvégre akkor nem függünk semmilyen egyéb szolgáltatótól. Ráadásul ma már azért más világot élünk, a szolgáltatók is sokat fejlődtek. :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, és sokkal nagyobb tárhely is rendelkezésünkre áll, mint azelőtt :D Én is nagyon féltem feltölteni minden cuccomat a G-Portálra, de végül hosszú ideig használtam ugyanazt az oldalt, és szerencsére elfértem. A photobucketet én is használtam, amikor fórumoztam, és jó volt! Egy fórumnál ugye ilyen lehetőségem nem volt, mint saját tárhely :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése